Adaptive Reuse and Renovation

IMEG provided structural engineering and design services for the renovation and adaptive reuse of the existing office building at 651 Gateway as a laboratory building facility that is a part of an amenitized campus, including cafes, restaurants, conferencing, fitness center, and 300-stall parking garage. The existing building is a 17-story steel-framed structure with a 33-ft tall parapet and no basement. The existing structure has a steel moment frame lateral system with pre-Northridge moment frame connections. The structural scope of work includes a complete re-skinning of the structure. A new 8,300-sf amenity expansion and 3,800-sf roof terrace addition at levels 2 and 3 respectively. A 3,500 sf outdoor amenity deck was also constructed at level 7. Several new floor voids were created to form multi-story openings, including a 1,200-sf void in the level 2 and 3 floors slabs, a 3,500-sf void in the level 8 floor slab peels the slab back from the exterior columns, an 800-sf mid-atrium void in levels 13 and 14, and a 2,200-sf upper atrium void in levels 16 and 17. An initial structural review and seismic analysis of the existing building’s structural systems was conducted to develop the necessary retrofit solutions.

Owner
651 Gateway
Location
South San Francisco, CA
Size
325,000-sf Renovation
Services Provided

Structural